31 Mar 2021

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

0 Comment

When visitorship to the VanDusen Botanical Garden began to decline in the early 2000s, the Vancouver Botanical Gardens Association and the Vancouver Parks Board embarked on a search for a way to revitalize interest in VanDusen as a destination. They realized that a new facility was needed—one that could attract visitors locally while elevating the garden’s profile internationally.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

Our design places the new Visitor Centre at the entrance to the Garden, providing glimpses of the beautiful spaces within and transforming it into a gateway that inspires visitors and passersby to explore the grounds beyond. Guided by the Garden’s mandate and spirit of conservation, our design delicately balances architecture and , integrating natural and human systems in meaningful ways to support biodiversity and ecological balance within the site. Both LEED Platinum and Living Building Challenge Petal certified, its distinct organic roof form and extensive green building strategies launch the Visitor Centre as more than a landmark in the city of Vancouver, but an international icon of sustainability.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

Inspired by the organic forms and natural systems of a native orchid, the project is organized into undulating green roof ‘petals’ that float above rammed earth walls. This concept extended beyond form, helping us answer many of the challenges that arose. Throughout the design process, we often wondered: “How would a flower (orchid) do it?”. A flower is rooted in its own place by harvesting all its own energy and water, by adapting to the climate and site, by operating pollution-free, and by promoting health and well-being.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

The Visitor Centre uses on-site, renewable sources—geothermal boreholes, solar photo voltaics, solar hot water tubes—to target net-zero energy on an annual basis. Rainwater is filtered and used for the building’s grey water requirements; 100% of black water is treated by an on-site bioreactor and released into a new feature percolation field and garden.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

parametric techniques to optimize the curvature and layout. This model was then used by the structural engineers to arrive at the structural design and passed on to the fabricators to determine the most efficient way to panelize each segment. The final structure utilizes a glued laminated timber post-and-beam assembly to support the complex curves at the edges of each panel.

VanDusen Botanical Garden Visitor Centre

 

[top]

go here go to site quais so os generico do viagra viagra new haven go buy clomid nz go to link romeo and juliet essay violence https://climbingguidesinstitute.org/8404-scan-my-essay-online/ enter literary thesis worksheet optometry essay premarin farm photo see url viagra prescription ireland he probado cialis critical thinking styles essay go here https://mnscha.org/advised/koreccy-herbal-viagra/38/ formatting essays apa reflective essay on my writing 1984 essays alienation essay rubric for middle school newspaper article writing jobs things fall apart tragic hero essay https://shepherdstown.info/conclusion/mba-financial-aid-essay-sample/17/ dissertation explicative littrature et imaginaire esl descriptive essay writing sites for school click here enter site buy femara online narrative essay transitions INQUIRY NOW

We always looking forward to hearing from you!
Get in touch and we’ll get back to you as soon asap.